În Țara Codrului din județul Maramures şura are un loc central în gospodărie. Adesea o întâlnim ridicată la dimensiuni monumentale, deoarece în aceeaşi construcţie sunt reunite mai multe elemente componente. În alte regiuni aici sunt depozitate acareturi gospodăreşti aparte.
În Țara Codrului şura reuneşte grajdul pentru animale, hambarul de cereale, coleşna pentru adăpostirea mijloacelor de transport şi a uneltelor agricole. În trecut, şura era aşezată în imediata apropiere a casei, dar fără să aibă o poziţie fixă. Azi, există tendinţa de a o aşeza fie perpendicular, fie paralel pe planul casei. Lateral, şura este închisă cu scânduri sau îngrădituri din nuiele. Grajdul era separat de şură, fiind construit din de nuiele bătute cu lut, din lut amestecat cu paie sau din scânduri groase cu capetele în amnarele stâlpilor verticali de susţinere.
Şurile de lemn aveau pereţii netencuiţi, doar grajdul având o tencuială foarte superficială. În partea superioară, imediat sub streşină, era făcută o aerisire din scânduri traforate şi se numeau „rot’ie la şură”. Spre deosebire de celelalte anexe, şura este singura la care întâlnim acoperişul în două ape, însă la construcţiile mai noi apare și acoperişul în patru ape. Din punct de vedere funcţional şura folosea la adăpostirea carului, a butoaielor cu prune pentru ţuică, iar cei care nu aveau în curte găbănaş, ţineau în ea şi bucatele.
Splendide piese decorate reprezintă uşile de şuri, la care se îmbină efectul produs de decorul din scânduri suprapuse şi diversele animale relatate prin scrijelire sau cioplire. Porţile şurilor au compoziţii ornamentale alcătuite din diferite motive fitomorfe, astrale, avimorfe, zoomorfe şi antropomorfe. În special de la mijlocul secolului al XIX-lea, acestea erau realizate prin tehnica traforării şi prin aplicarea de şipci. Porţile şurilor sunt bogat ornamentate, suita de motive marcând contribuţia fiecărui meşter la îmbogăţirea câmpurilor ornamentale.
Şura impresionează prin monumentalitatea sa, prin proporţii şi prin unele elemente ornamentale. În ce priveşte acareturile mai trebuie notate, ca elemente decorative menţionate ale cămărilor şi coleşnelor, asemănătoare întru totul celor de la case, se cuvin a fi menţionate pentru originalitatea şi frumuseţea lor, uşile de la grajduri. Acestea sunt formate din două aripi mari construite din scânduri groase şi late, aceste uşi au două chingi oblice, câte una pentru fiecare aripă, terminate în cap de cal cioplit, într-un fel asemănător cu capetele de cai de la intrarea caselor îngropate pe jumătate în pământ din Oltenia şi cu capetele de cai de la fântânile din aceeaşi provincie sudică. Pe lângă acestea, pe partea de sus a scândurilor celor două aripi sunt scrijelite contururi de păsări, vite şi uneori de oameni. Partea dinspre ţâţâni a aripilor este împodobită cu o succesiune de mici arcade formate din suprapunerea a două sau trei şiruri de alveole săpate în grosimea şipcii ce uneşte scândurile aripii respective.